Cappuccino je jedným z najznámejších spôsobov prípravy kávy. Pochádza z Talianska a spočíva v príprave kávy espresso s parným šľahaným mliekom, aby bola krémová a spenená, a zvyčajne sa na ozdobu a dodanie chuti pridá trochu kakaa alebo škorice. Táto forma prípravy je veľmi jednoduchá, ak máte kávovar na espresso, pretože na získanie tohto typu kávy stačí postupovať podľa pokynov kávovaru a na záver naliať napenené mlieko, ktoré sa tiež pripravuje varením mlieka pomocou napeňovača samotného kávovaru. V tomto článku si však povieme, ako si pripraviť domáce cappuccino bez kávovaru.
Príprava dokonalého cappuccina bez kávovaru
Aby ste získali spenené mlieko, je najlepšie mať šľahač alebo mixér na mlieko. Ak ho nemáte k dispozícii, môžete to urobiť ručne. Všetko, čo potrebujete, je nádoba alebo fľaša, do ktorej nalejete studené mlieko z chladničky. Potom ju niekoľko minút intenzívne pretrepávajte a na niekoľko sekúnd vložte do mikrovlnnej rúry bez viečka, aby pena zostala na povrchu.
Káva espresso sa potom pripraví obvyklým spôsobom. Nalejte ju do šálky a keď je hotová, nalejte do tej istej šálky mlieko, pričom dávajte veľký pozor, aby pena najskôr nespadla. Posledná vec, ktorá zostane v kanvici, bude napenené mlieko, ktoré by sa malo naliať na konci prípravy.
Nakoniec môžete na spenenie kávy nasypať trochu kakaa, trochu mletej kávy alebo škorice, ktoré dodajú príchuť a ozdobia prípravu.
Ako pripraviť ideálnu mliečnu penu?
Najjednoduchším spôsobom, ako napeniť mlieko na cappuccino, je použiť ručný napeňovač na mlieko, známy aj ako mini mixér. Je to jednoduché a lacné, ale účinné zariadenie. Za niekoľko sekúnd vytvorí hustú, objemnú penu.
Predtým, ako začnete šľahať mlieko na cappuccino pomocou ručného napeňovača na mlieko, je však potrebné ho mierne zohriať, kým sa neobjaví prvá para. Je to nevyhnutné, pretože ak je teplota mlieka príliš vysoká alebo príliš nízka, pena sa nevytvorí alebo nedosiahne správnu konzistenciu.
Mlieko by nemalo zaplniť viac ako polovicu vysokej a dostatočne úzkej nádoby, aby počas prvej fázy šľahania nemohli uniknúť žiadne kvapky. Metlička mixéru na cappuccino doň musí byť ponorená takmer po dno a počas celého procesu sa musí držať pod uhlom približne 45 stupňov. Potom stačí stlačiť tlačidlo a počkať, kým mlieko zdvojnásobí svoj objem a zmení svoju štruktúru.
Najčastejšou chybou je, že počas šľahania pohybujete ručným napeňovačom na mlieko hore a dole alebo do strán. Spotrebič musí byť nehybný, okrem otáčania samotnej metly, inak sa v pene vytvorí veľké množstvo vzduchových bublín. Ak šľaháte správne, veľké bubliny po niekoľkých minútach samé zmiznú.
Ak chcete odstrániť niektoré menšie bubliny a zahusťovať penu, zľahka niekoľkokrát poklepte spodnou časťou šľahača o stôl.
Ako nakresliť na cappuccino srdce?
Najjednoduchší a najpríjemnejší vzor na cappuccine je srdce. Môžete si ho jednoducho nakresliť aj vy doma. Jednou rukou nakloňte šálku pod uhlom 45 stupňov a druhou rukou nalejte mlieko z džbánu do stredu. Džbán by ste mali držať vysoko, aby sa mlieko rozlialo cez vrstvu kávy na dno šálky. Keď je šálka naplnená do troch štvrtín, trochu zatraste rukou (nie šálkou, ale džbánom), potom džbán priblížte k šálke a nalievajte, kým si nevšimnete, že sa objavujú biele kruhy. Vo chvíli, keď je pohár takmer plný, nalejte mlieko v rade od jednej strany k druhej cez stred. Keď už máte srdce nakreslené, môžete si vychutnať vaše domáce cappuccino ako z kaviarne.